Archive

Archive for June, 2011

Pandangan Syeikh Yusuf Al Qardhawi terhadap IM

June 28, 2011 Leave a comment

*aku sedang mencari-cari buku ini...

ini adalah pandangan Prof. Dr. Yusuf Al Qaradhawi secara peribadi, tentang pengalaman beliau selama beliau terlibat dengan dakwah Ikhwanul Muslimin selama ni. renung-renungkan, ambil iktibar dan amalkan..

setelah 5 tahun aku bersama Ikhwan, aku ingin menyuarakan pandanganku. waktu itu aku berfikir dan menilai perjalanan hidupku bersama Ikhwan. aku bertanya kepada diri ku sendiri, apakah dengan masuknya aku ke dalam Jemaah Ikhwanul Muslimin telah membawa kebaikan pada agama dan duniaku? sejauh mana aku memperoleh manfaat dari dakwah ini?” Read more…

Categories: Fikrah

Hidup = Imtihan

June 24, 2011 Leave a comment

persediaan bagi menghadapi imtihan

Imtihan/ujian/exam adalah perkara yang sangat sinonim dengan para penuntut Ilmu. sebut sahaja exam, budak sekolah rendah pun takut tahu…

Dari mula anda menjejakkan kaki ke dalam dunia pendidikan sehinggalah usia anda sekarang, hidup kita dipenuhi segala macam exam…  dari ujian semasa penentuan kelas semasa sekolah rendah dulu hinggalah ke seterusnya UPSR/I, PMR/I, SPM, STPM, STAM, Sanawi, ujian Semester dll.. penuh-dengan-exam. Read more…

Categories: Tazkirah

kuasa Akhlak

June 18, 2011 1 comment

"buah yang ranum mampu menarik perhatian sesiapa yang pertama kali melihatnya"

 Rasulullah SAW ditanya “Apakah al-Din itu?  Lalu baginda menjawab al-Din ialah akhlak yang baik”.  Dan sabdanya lagi yang bermaksud “Sebaik-baik iman orang mukmin itu ialah yang paling tinggi akhlaknya”

Ketokohan Rasulullah bukan sahaja dikagumi oleh umat Islam.Bahkan,baginda juga menjadi inspirasi,contoh dan kajian tokoh-tokoh Cendekiawan Barat dan juga tokoh agama yang lain.Berikut, ana senaraikan pandangan tokoh-tokoh bukan Islam terhadap Nabi Muhammad bin Abdullah SAW.

1) Mahatma Gandhi (Komen mengenai karakter Nabi Muhammad SAW di YOUNG INDIA )

“Pernah saya tertanya-tanya siapakah tokoh yang paling mempengaruhi manusia.Saya lebih dari yakin bahawa bukan pedanglah yang memberikan kebesaran pada Islam pada masanya. Tapi ia datang dari kesederhanaan, kebersahajaan, keberhati-hatian Muhammad; serta pengabdian luar biasa kepada teman dan pengikutnya, tekadnya, keberaniannya, serta keyakinannya pada Tuhan dan tugasnya. Semua ini (dan bukan pedang ) menyingkirkan segala halangan. Ketika saya menutup halaman terakhir volume 2 (biografi Muhammad), saya sedih karena tiada lagi cerita yang tersisa dari hidupnya yang agung.” Read more…

Categories: fakta

Berterus terangkah KITA..?

June 16, 2011 1 comment

… sampai sekarang aku masih rasa bersalah kepada dia..”

Inilah yang sentiasa bermain2 di kepalaku setiap kali aku terbayang wajah seorang akh ini..

kalaulah dahulu aku tak menangguh-nangguh untuk berterus terang memberi teguran, ah, mungkin dia tak akan jadi macam ni atau mungkin juga aku tak akan rasa  bersalah sampai begini..

Akhi, hidayah itu kan di tangan Allah.. tak payahla anta nak rasa bersalah sangat..”

Ya, aku tahu hidayah tu di tangan Allah.. tapi masalahnya aku langsung tak berusaha untuk berjumpa dengannya ‘face to face’ ,tegur kesalahannya awal-awal.. yang aku buat, ‘sekadar’ bincang dengan ikhwah masalah ini tanpa disusuli tindakan… menangguh-nangguh…

kenapa menangguh?

# ala… dia kan ikhwah.. nanti-nanti dia fahamlah…jangan risaulah..’

# ana seganla akhi…kadang-kadang ana buat salah jugak”

# “rilekslah akhi…dia kan masih ada dalam bi’ah kita” Read more…

Categories: pengalaman

Antara Pemain dan Penyokong

June 4, 2011 Leave a comment

بسم الله الر حمن الر حيم

Liga Juara Juara Eropah

Barcelona vs Manchester Utd

berbalas 1


Barcelona di pihak kemenangan
mereka MENANG!
GEMBIRA!

ya, mereka gembira tentunya!

BANGGA!

berpuas hati apabila USAHA dan PENAT LELAH mereka memberikan NATIJAH YANG TERBAIK! Read more…

Categories: Tazkirah

Blogging – hiwayah atau amanah?

June 1, 2011 Leave a comment

Ada masa lapang, maka adalah hobi… erm, seorang yang digelar da’i mempunyai masa lapangkah??

pernah sekali duduk sejenak bermuhasabah… berfikir-fikir, apa aktiviti yang aku lakukan yang menyumbang kepada dakwah Islam… lepas satu, satu aku senaraikan aktiviti yang aku lakukan(dalam kepala)  untuk dinilai… sampailah satu ketika aku teringat akan blog yang ku buat. aku lihat kembali tujuan aku buat blog… betulkah ia untuk dakwah? atau sekadar mengisi lapang?…. akhirnya, satu hakikat yang aku sedar.. bahawa sebelum ni blog aku itu hanyalah sekadar mengisi ruang kosong masaku.. yang aku ciptakan alasan ‘dakwah’ ke atasnya.. Read more…

Categories: Pendapat
%d bloggers like this: